Opdrachtgevers over Steven de Jong

‘BEGENADIGD DENKER EN STEVIGE INHOUDELIJKE SPARRINGPARTNER’
Steven de Jong ken ik als begenadigd auteur en denker, en daarnaast als een bijzonder fijn mens. Ik heb met Steven samengewerkt op de opinieredactie van NRC. Daar vielen zijn grote inhoudelijke kennis en vakmanschap direct op. Welk onderwerp ik ook aansneed, Steven bewees zich als een stevige inhoudelijke sparringpartner, of het nou ging over technologie, de energietransitie of het weer. Zowel zijn eigen teksten als die van anderen boetseert hij met vakmanschap. In de artikelen die hij zelf schrijft, weet hij niet zelden de blik van zijn lezers te kantelen. Als collega heb ik ervaren dat Steven zijn gaven en liefde voor het vak ook graag deelt. Nooit voorschrijvend hoe het moet, maar als een uitnodiging om je eigen geluid optimaal te ontwikkelen. Ik had dolgraag nog langer en meer met hem samengewerkt.
Annet Veenstra, voormalig NRC-collega en nu woordvoerder ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter & ROM-Nederland

‘EEN UITZONDERLIJK BEGAAFD EINDREDACTEUR’
Steven de Jong is een drijvende kracht achter de redactie Opinie van NRC. Hij heeft gevoel voor actuele thema’s, een groot netwerk en is een uitzonderlijk begaafd eindredacteur. In mijn woorden: hij kan van stro goud maken. Steven kan een opiniestuk onherkenbaar verbeteren door het te herschrijven, inkorten en aan te scherpen. Dat gebeurt vrijwel altijd tot tevredenheid van de auteur. Als Steven een stuk onder handen heeft genomen zit het altijd goed met de feitelijkheid van het verhaal. Hij waakt over de journalistieke waarden. Ook is hij bedreven in online publiceren. (Functioneringsverslag NRC, 2017)
Monique Snoeijen, destijds chef Opinie, daarna adjunct-hoofdredacteur NRC

‘STEVEN GAF WOORDEN AAN MIJN DIEPGEVOELDE OVERTUIGINGEN’
Mede dankzij Steven de Jong zag ‘De 5-Wise Methode’ het licht, een boek waarin leiders op zichzelf leren reflecteren. Door dat boek beklijft de theorie die ik in trainingen en coaching overbreng. Het boek inspireert een groot publiek om trainingen bij mij af te nemen en is nu zelfs vertaald in het Engels voor de internationale markt.

Als schrijver gaf Steven mede woorden aan mijn diepgevoelde overtuigingen die in de vorm van opiniestukken in NRC, AD, Volkskrant en Trouw tienduizenden krantenlezers bereikten. Mede dankzij zijn kundige eindredactie en auteursbegeleiding haalden mijn opiniestukken vaak de ‘best gelezen’-rubriek.

Steven coachte mij ook in het scherpen van mijn argumenten en in het vasthouden van de aandacht van mijn lezers. In zijn rustige en geduldige wijze van begeleiden, houdt hij de focus op het doel: het inspireren van een zo relevant en zo groot mogelijk publiek. Ik ben dankbaar voor onze inmiddels jarenlange samenwerking.
Carlo Strijk, NOBTRA Top 3 Trainer van het Jaar 2021, voormalig tv-presentator en bestuurslid Koninklijke Industrieele Groote Club

‘DOET ZIJN RESEARCH UITERMATE GEDEGEN’
Steven de Jong heeft mij en mijn klanten een aantal maal zeer kundig bijgestaan met het schrijven van zeer heldere teksten met het juiste (commerciële) gevoel en het redigeren van schrijfwerk. Steven is een begenadigd schrijver en denker. Je kan Steven ook prima vragen om een concept of idee uit te werken en zelfs daarover een boek te schrijven. Hij doet zijn research uitermate gedegen en goed en zet dat weer om in heldere teksten met soms mooie nieuwe invalshoeken. Kortom, Steven heb je er graag bij – ook als je zelf goed kan schrijven kan Steven nog een mooie draai geven aan je teksten.
Mr. drs. Edwin Suer, juridisch adviseur voor creatieve ondernemers en auteur van het boek ‘Meer verdienen met opdrachten en rechten’. Edwin’s Law

‘HERSCHRIJFT DORRE STUKKEN TOT FRISSE STELLINGNAMES’
Steven de Jong herschrijft dorre stukken tot frisse stellingnames, stuurt ze terug naar de auteur en krijgt dan vrijwel altijd meteen fiat. Hij komt met veel nieuwe ideeën, verdiept zich in allerlei zaken en redigeert uitstekend. Hij onderhoudt goede relaties met auteurs. Dankbare stagiaires die hij met plezier begeleidt, coacht en opleidt. Steven schrijft mooie reportages voor de redactie Binnenland. Veel goede ideeën voor debat op internet. Steven verricht hier een hoofdtaak bij NRC. Hij kan goed samenwerken en over de grenzen van zijn eigen portefeuille en deelredactie heenkijken. Participeert actief in vergaderingen, werkt goed onder druk en is productief. (Functioneringsverslag NRC, 2015)
Maarten Huygen, destijds chef Opinie, voormalig VS-correspondent, NRC

‘HEEL PRETTIG OM MEE SAMEN TE WERKEN’
Steven is heel prettig om mee samen te werken. Hij luistert goed en heeft op papier gezet wie wij zijn en wat onze boodschap is. Hij stelt de juiste vragen en is flexibel. Door zijn enorme journalistieke kennis en ervaring, hebben we te maken met een professional. In een langer schrijfproces wat wij samen met Steven hebben, is dat dan ook een voorwaarde.
Abigail Koopmans en Esma Curuk, directeur-eigenaren van Bureau Vie – training/coaching

‘KUNDIG, BETROKKEN EN ENTHOUSIAST SCHRIJVER’
Steven de Jong heb ik leren kennen als een kundig, betrokken en enthousiast schrijver. Hij hielp mij zeer goed op weg met het schrijven van mijn eerste roman en overige teksten. Zijn steun en advies waren in dat proces onontbeerlijk. Steven, ik ben heel blij dat je mij op alle gebieden – redactie, redigeren, uitgebreide commentaren – op weg hebt geholpen.
Hans Dijk, historicus en Weimar-specialist

‘METIER WAARIN STEVEN DE JONG EXCELLEERT’
Tekst. Het meest onderschatte onderdeel van communicatie. Tegenwoordig gaat het om gelikte video’s, foto’s en graphics. Echter, wie succes wil oogsten, moet tekst omarmen. Goede kopij is een ambacht. Een metier waarin Steven de Jong excelleert. Als copywriter, redacteur en klankbord. Hij laat teksten spreken, zet prospects aan tot actie en laat ondernemingen bloeien.
Frans Swarttouw, marketeer Rotterdamse haven, directeur Getting the Market

‘LAAT OPDRACHTGEVERS SCHITTEREN OP SCHRIFT’
Als regiomanager van milieuadviesbureau Exsin huurde ik Steven de Jong jarenlang in als tekstschrijver. Hij interviewde tientallen vergunningverleners, handhavers en andere specialisten op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Steven is zelf milieukundige, daardoor kon hij zich goed inleven in de zaken waar deze medewerkers dagelijks mee bezig zijn. Hij weet complexe vraagstukken toegankelijk te verwoorden.

Steven schreef ook productpresentaties voor op de website. Hij gaf woorden aan de producten en diensten, zodat deze zo aantrekkelijk mogelijk gepositioneerd werden. Zijn teksten zijn fonkelend, professioneel en krachtig. In enkele pennenstreken verwoordt hij waar menigeen een halve pagina voor nodig heeft. Steven laat opdrachtgevers en werknemers schitteren in zijn teksten. Nog jaren na dato gebruiken geïnterviewden deze voor hun CV en portfolio. Steven de Jong is een buitengewoon getalenteerde en veelzijdige tekstschrijver. Ik beveel hem van harte aan voor interviews, het schrijven/redigeren van artikelen en tegenwoordig ook complete boeken.
Jeroen Bannink, destijds regiomanager milieuadviesbureau Exsin

Steven is a great editor. I liked his way of writing: it’s no problem for Steven to research complex matter and to make things understandable to a wide audience.
Tim de Hullu, presentator en biograaf

Steven is an great person! Back in 2005, he was doing his traineeship at DHV in Amersfoort and I can safely say that Steven was giving a superb contribution in internal en external branding of new GIS vision of DHV at that time.
Bujar Nushi, destijds GIS-manager ingenieursbureau DHV, nu CIO Office bij marktleider geodata Fugro.

SYMPATHIEK, SLIM EN ORIGINEEL
Eerste indruk: sympathiek, slim en origineel. Ik zie aan allerlei initiatieven dat je lef hebt. Een werkgever heeft aan jou een positief en open-minded multitalent. NRC nam je aan omdat je ondernemend bent. Je belicht systemen van de andere kant. Zo heb je de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid opgericht en bij uitgeverij Lebowksi de roman Bezorgde burgers geschreven. Opinie die tegen de stroom ingaat, heeft jouw aandacht. Als die ook nog eens goed beargumenteerd is, kun je daar enthousiast van worden, al ben je het volkomen met de schrijver oneens. Je kernkwaliteiten: ideeënrijk, beeldende en ritmische schrijfstijl. Je zet ruwe concepten om in prikkelende opiniestukken. Inzichten bieden die het publieke debat verrijken, is voor jou een belangrijke drijfveer.
Jolan Douwes, verslag diepte-interview met loopbaancoach