CV

Steven de Jong was van 2007 tot 2022 redacteur bij NRC. Hij werkte als internetredacteur, opinieredacteur, weekendverslaggever, columnist en mediaredacteur. In die rollen schreef hij 1000+ artikelen en deed hij de eindredactie van 3000+ krantenpagina’s. Vanaf 2020 freelancet hij ook voor andere media, zoals de wetenschapsredactie van Trouw, en helpt hij ondernemers bij het publiceren van boeken. In 2017 debuteerde Steven bij de gerenommeerde literaire uitgeverij Lebowski met de roman Bezorgde Burgers – de heroïsche strijd van één man tegen de wereld (lees hier de recensies).

Steven is ingenieur in de milieutechnologie en studeerde af op risico- en crisiscommunicatie (scriptiecijfer 8). Aan de Open Universiteit volgde hij cursussen rechtsgeleerdheid (strafrecht, bestuursrecht). Eerder werkte hij als adviseur voor overheden op het gebied van burgerparticipatie. In die hoedanigheid schreef hij het non-fictieboek De Lastige Burger (Van Duuren, 2008), over klantdenken in het publiek domein.

Tegenwoordig werkt Steven als rechtbankverslaggever aan het boek ‘Wettig en overtuigend bewezen’ (werktitel), dat in 2024 verschijnt. Voor schrijfklussen of eerst een kennismakingsgesprek: graag een e-mail naar info@stevenschrijft.nl. Hier op deze website een kleine selectie uit zijn werk. Meer artikelen op: Stevendejong.nl/category/journalistiek en het journalistenportaal Journa.com/steven-de-jong.

Naast zijn werk als redacteur/schrijver is Steven schipper (Vaarbewijs I+II, Basiscertificaat Marifonie). In het zomerseizoen kunt u via www.hoornsehopper.nl een rondvaart boeken (door het centrum van Hoorn en vanaf daar retour naar enkele Markermeersteden zoals Volendam en Enkhuizen) voor maximaal vier personen. Wie leert voor het vaarbewijs (theorie), kan bij Steven een praktijkcursus volgen. Er wordt gevaren met een comfortabele sloep/tender, een 50 PK-motorboot met een maximale snelheid van 42 km/u. Voor klanten van Stevenschrijft.nl geldt een gereduceerd tarief. Een rondvaart kan indien gewenst gecombineerd worden met een opdrachtbespreking of kennismakingsgesprek.

Sinds januari 2023 is Stevens redactiebureau gevestigd in coworking- en vergaderlocatie Kunst na Arbeid (Westerdijk 52, Hoorn). Steven is hoofdhuurder van dit monumentale pand en deelt de werkplekken met andere zzp’ers. Meer informatie op: www.kunstnaarbeid.nl.

Een overzicht van functies in het verleden en heden:
Freelance boekredacteur en journalist
Rechtbankverslaggever (strafzaken)
Recensent van boeken, podcasts en series
Auteur van boeken (fictie, non-fictie)
Redacteur NRC (2007-2022 – zowel schrijvend als eindredactie)
Ingenieur milieutechnologie (afgestudeerd in risico- en crisiscommunicatie)

Portfolio uitgebreid gedocumenteerd op www.stevendejong.nl.

Curriculum-Vitae-van-Steven-de-Jong-Hoorn

Download CV van Steven de Jong (pdf)